Historisk: Bjørca

I 1957 flyttede firmaet Bjørca ind på Bakkebøllevej 43, som havde været skole indtil 1911 hvor Vintersbølle Skole (nu Kulsbjerg Skole afd. Nyråd) på Bakkebøllevej 6, blev opført og taget i brug.

Bjørca var stiftet i Glostrup tilbage i 1930èrne af Bjørn Jensen. Under krigen lavede man fotoapparater og stativer til Kehlet Stella Nova, heraf navnet: Bjørns Camera Fabrik.

Den seneste produktion i Glostrup var egenudviklede oliebrændere, som man fortsatte med at sælge og installere for kunder i omegnen, efter tilflytningen til Bakkebølle. Der blev også fremstillet plastdele, bl.a. et billigt fotoapparat i plastic, som aldrig blev den store succes, men tidligere var der også produceret kameradele til de mobile røntgenklinikker.

Bjørn Jensen havde en alsidig uddannelse som mekaniker fra B&W. På et tidspunkt kom han i forbindelse med en mand, som var repræsentant og havde kontakt til de store VVS-grossister. De fandt et behov for ventiler, hvorefter en produktion blev sat i gang, som i starten mest blev anvendt i oliefyrs- og fjernvarmeinstallationer, men senere også i højtryksrensere.  

Grossisterne ordrede ventilerne gennem repræsentanten og Bjørca producerede og afsendte dagligt varerne, hvilket gjorde at fabrikken måtte udvides     

Ventilkroppene blev smedet i messing af et firma i Borup. J.A. Knudsen i Bårse, det senere Waltrich, var et automatdrejeri som fremstillede de fleste dele af ventilernes indmad, hvorefter Bjørca selv forestod bearbejdningen af ventilkroppene og montagen.

I 1968 døde Bjørn Jensen af lungekræft og enken Ellen Bigum Jensen, spurgte sønnen Nils, som var færdiguddannet som ingeniør og på daværende tidspunkt arbejdede på Risø, om han ville komme hjem og overtage firmaet.

Nils kom hjem og ledede firmaet, til man i 1990 fik et tilbud fra EV Metalværk A/S i Ringkøbing, som man havde svært ved at konkurrere med, idet Bjørca ikke selv var i stand til at støbe. Nils blev ”købt med” og flyttede til Jylland og arbejder i 2014 stadig i virksomheden, dog på nedsat tid.