Historisk: Nyraad Øldepot

Efter 1925 blev det tidligere elektricitetsværk i Nyråd, beliggende Krovej 30, brugt til øldepot af Harald Petersen (Øl-Harald) – den anden ende af bygningen benyttede cigarmager Viggo Johansen (søn af murermester og væver I.C. Johansen, som ejede huset).  Viggo Johansen solgte også ugeblade (Bladmanden).

Albani fra Odense blev opbevaret og solgt derfra.  Der var en chauffør – Bobo Wulf.  Øllet kom med jernbanen.  Der var et pakhus, skiftespor og baneanlæg med en rampe til af- og pålæsning af kreaturer.  Der blev leveret øl hver uge.  Ved sportsstævner i Nyraad leveredes øl fra depotet.  Sportstøjet blev sponsoreret af Harald Petersens nabo.

Depotindehavere:

  • Harald Petersen, Nyråd Hovedgade 31 a
  • Samuelsen, Nyråd Hovedgade 33
  • Ejner Hansen (centralen), Nyråd Hovedgade 68
  • Frølich Wulff Petersen (Bobo), Nyråd Hovedgade 85

Hvorefter det blev flyttet til Vognmandsgården.

 

Erindringer om øldepotet (kilde ukendt):

“Intet er så galt uden det er godt for nogen, Nyråd får sit eget øldepot, og det er der brug for, for der er mange tørstige i Nyråd. Øl-Harald lejer sig ind i noget af elektricitetsbygningen med øldepot.  Den forreste ende råder cigarmager Viggo Johansen selv over, så der er nok rullet en del cigarer, det passer også godt sammen med øl.  Odense-Albani bliver ret udbredt i Nyråd, og gud nåde den sjæl, som ikke drikker Odense øl.  Man skal jo lige huske, at kloaksystemet i Nyråd ikke er det bedste, så det gør ikke noget, at folk fik tynd mave.

Øllet kom med jernbanen til Nyråd station, som havde pakhus og sidespor til godstransport; der holdt tiere og tiere en godsvogn fra Albani på stationen.

Øl-Harald drak vist nok også en del selv, jeg kan da huske, at jeg somme tider, hvis vi legede ved depotet omkring fyraften, og Harald var i ekstra godt humør, kunne der godt vanke en sodavand.  Var der sportsstævne eller andre store begivenheder, var det selvfølgelig med drikkevarer fra øldepotet.”